Effect van Temperatuur tijdens Inspanning

Van de totale hoeveelheid energie die we tijdens het sporten gebruiken komt uiteindelijk maar weinig tot uiting in extern te meten spierkracht. Bij fietsen en roeien ligt de efficiëntie van ons lichaam rond de 20% (Moseley & Jeukendrup, 2000), dat betekent dat 80% 'verloren' gaat aan onder andere warmteproductie. Als warmbloedige individuen hebben we ook warmte nodig om te kunnen functioneren, maar overtollige warmte moeten we kwijt. Bij hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid zal het lichaam niet genoeg warmte kwijt kunnen en kan dit een limiterende factor zijn bij een maximale inspanning (Nybo, 2010). Wij hebben daarom tijdens de inspanningstest altijd de airconditioning aan op een vaste temperatuur van 20°C.

 

Moseley, L., Jeukendrup, A. E. (2001) The reliability of cycling efficiency. Medicine & Science in Sports & Exercise, 33(4), 621–627.

Nybo, L. (2010) Cycling in the heat: performance perspectives and cerebral challenges. Scandinavian Journal Medicine Science Sports, 20(3), 71–79. 

© L.C.A. van Gaalen & B. Poot, 2012