Sportpsychologie

Mentale begeleiding

PRESTATIES concentratie MOTIVATIE VISUALISATIE doelen stellen SUCCES zelfreflectie PLANNEN stress WEDSTRIJDSPANNING conflict monitoren FAALANGST ZELFSPRAAK druk ANGST ontspanning

Op de training lukt alles, alles lijkt te kloppen, maar toch lukt het niet om op niveau te presteren als het er echt toe doet. Hoe kan dit? Er zijn heel veel voorbeelden van goed fysiek getrainde sporters, die uiteindelijk niet goed presteren. Kijk bijvoorbeeld maar naar het Nederlands Elftal tijdens Euro 2012 in Polen & Oekraïne. Als we naar de individuele kwaliteiten van de spelers uit dit team kijken, hadden er zeker punten gepakt moeten worden. Toch is dit niet gebeurd.

Waarom zouden we naast fysieke training ook niet mentaal trainen? Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht geschonken aan mentale training. Wat houdt dit in? Wat kan je verwachten van een sportpsycholoog? En wat levert dat je op?

 

Lichaam & Geest

In onze visie zijn lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met andere woorden, als het in “het koppie” niet goed zit zal dit invloed hebben op de lichamelijke prestaties, maar ook andersom. Er zijn vele factoren die te maken hebben met presteren. Veel voorkomende problemen bij sporters zijn motivatie, het omgaan met wedstrijdspanning,  concentratie en zelfvertrouwen. Vanuit de sportpsychologie zijn er een viertal tools die de sporter kunnen helpen met deze problemen om te gaan, namelijk doelen stellen, ontspanning, zelfspraak en visualisatie. Daarnaast is bewezen dat door middel van zelfregulatie prestaties verbeteren. Onderdelen die bij zelfregulatie naar voren komen zijn het maken van een realistische en haalbare planning, monitoring van het leerproces, evaluatie, zelfreflectie, inzet en motivatie om te presteren.

Een sportpsycholoog kijkt naar de kwaliteiten, belemmeringen en ontwikkelpunten van een individu en/of team. De sporter zal tools aangereikt krijgen om zich te kunnen ontwikkelen op de punten waar hij/zij behoefte aan heeft. Tevens kan een sportpsycholoog de begeleider/ coach handvatten bieden om de sporter en/of team beter te kunnen begeleiden.

Bij Sportadviesbureau InspanningLoont maken wij gebruik van ons Performance Profiel. Elke sporter zal zijn Performance Profiel invullen, wat als basis voor het intake gesprek zal vormen en wat gebruikt zal worden voor de persoonlijke ontwikkeling.

 

Bron:

- Toering T, Elferink-Gemser MT, Jonker L, van Heuvelen MJG & Visscher C, 2012. Measuring self-regulation in a learning context: Reliability and validity of the Self-Regulation of Learning Self-Report Scale (SRL-SRS), International Journal of Sport and Exercise Psychology

- Cox R.H., Sport Psychology. Concepts and applications. McGraw-Hill Education – Europe, 7th Revised edition juli 2011

 

© R. Bos & B. Poot, 2012